• Fredag
  • 23:30 – 01:20
  • ASTRA

Den britiske gruppe revolutionerede musikscenen, da de brød med konventionerne og blandede alt fra soul-inspirerede melodier til dub grooves og hiphop beats, smed overlegen sampleteknik ind i mixet og på den måde opfandt hvad der senere blev døbt ’trip-hop’. 

Det hele startede tilbage i 1983, hvor det Bristol-baserede soundsystem og DJ-kollektiv the Wild Bunch begyndte at fylde byens klubber med en hidtil uhørt blanding af reggae, punk og R&B. I kollektivet var nemlig blandt andre Andrew ”Mushroom” Vowles og Grant ”Daddy G” Marshall, som teamede op i midt 80’erne og dannede Massive Attack sammen med den lokale graffiti-kunstner Robert del Naja aka ”3D”. 

Den kombination blev skelsættende for musiklandskabet, da de udgav deres første single ”Daydreaming” i 1990 med sanger Shara Nelson og rapper Tricy med som feature. Banebrydende albums som Blue Lines(1991), Protection (1994) og Mezzanine (1998) fulgte efter og satte nye standarder for populærmusikken med sange som ”Teardrop” og ”Inertia Creeps”. 

Vowles forlod bandet efter udgivelsen af Mezzanine, og derfra fortsatte Massive Attack deres hæderkronede karriere som duo. 

De udgav deres seneste fuldlængdealbum Heligoland i 2010 og deres seneste EP i 2016, hvor Tricky var tilbage for første gang siden 1994. Og generelt har gæstefeatures og arven efter tiden som DJ-kollektiv været med til at definere Massive Attacks musik, hvor artister som Tracey Thorn (Everything But the Girl), Elizabeth Fraser (Cocteau Twins), Sinéad O’Connor, Young Fathers og Hope Sandoval (Mazzy Star) er blandt den lange række af kunstnere, der gennem tiden har været med om bord.