Bæredygtighed
Siden første udgave af NorthSide i 2010, har det været vores mål at være landets grønneste kulturbegivenhed. Vi har stort fokus på bæredygtighed i alle aspekter af produktionen og vi er stolte over, at festivalen i 2022 for første gang kørte på 100% grøn strøm og med plantebaseret mad.
And this is just the beginning!

Som arrangører af en begivenhed med titusindvis af mennesker har vi et ansvar overfor det smukke grønne område, vi hvert år kortvarigt flytter ind i. Men vi har også et ansvar resten af året. Derfor forsøger vi gennem oplysning og ved at sætte et godt eksempel at påvirke ikke bare vores gæster, men hele vores branche i en positiv retning, da vi ønsker at skubbe til en bæredygtig dagsorden i samfundet omkring os.
Lead The Way er vores mantra, og det gennemsyrer alt, vi laver. Det styrer beslutninger om indkøb, investeringer, samarbejdspartnere, indretning, ressourceforvaltning, velgørenhed, udbuddet af økologisk og mad og drikke under festivalen og senest vores plantebaserede madprogram.
NorthSide er et hyggeligt, ubesværet og udfordrende åndehul i Aarhus – båret af mennesker, originalitet og bæredygtighed – og herunder kan du læse mere om, hvordan vi skaber NorthSide i de grønneste rammer muligt.
Bæredygtighedsrapport
I 2015 præsenterede vi første udgave af en årlig bæredygtighedsrapport. Målet er at gøre både ambitioner, tiltag og resultater synlige for NorthSides gæster og andre interessenter. Vi ønsker at skubbe til en samfundsmæssig dagsorden for mere bæredygtighed. Derfor er det også vigtigt for os at være opmærksomme på at gøre det, vi siger, vi gør – og det kræver, at alle i vores organisation er aktive og ansvarlige på området.
Søren Stockholm fra Worldperfect, bæredygtighedspartnere på NorthSide, siger:”Vores ambition er at skubbe til grænserne for, hvordan man laver en festival i dag. Alle må tage ansvaret på sig, hvis vi som samfund og verden skal eksistere i det lange løb – derfor forsøger vi at gå forrest og sende et signal om, hvordan det kan gøres”.
Læs NorthSides bæredygtighedsrapport fra 2019 her.

Affald som ressource
– På vej mod en affaldsfri festival!
I 2012 startede vi et samarbejde med bæredygtighedsbureauet WorldPerfect om affaldssortering og kommunikation af de grønne visioner. Det første år satte vi derfor såkaldte Trash Talkers til at hjælpe publikum med at sortere i fem ambitiøse fraktioner. Det viste sig, at publikum rigtig gerne ville være med, så længe det var nemt at sortere. I 2018 deltog hele 77% af gæsterne aktivt i affaldssorteringen.
Siden 2012 er der sket rigtig meget, og der bliver sorteret i 6 fraktioner blandt publikum og i 18 fraktioner bag boder og i produktionsområderne. Det lykkedes på den måde at sortere og genanvende hele 74,2% af alt affald i 2018. På sigt er målet at blive en 100% affaldsfri festival.
Indkøb, 100% økologi og plantebaseret mad
Der er høje krav til udbuddet af mad og drikke på NorthSide. Vi stiller krav til vores leverandører om at levere økologiske produkter og foretrækker også lokalproducerede produkter. I 2017 var maden på NorthSide for første gang 100% økologisk, og siden lanceringen af Tuborg Rå på NorthSide 2014 er andelen af økologisk fadøl kun stigende. I 2018 var andelen af økologiske øl på hele 94%. 96% af al spiritus var økologisk, mens vin, champagne og kaffe var på hele 100%!

Vi ønsker at være frontløbere i den grønne omstilling, og derfor er al mad på NorthSide nu plantebaseret. Det betyder helt konkret, at måltidet er bygget op omkring planter og et mindre supplement af animalske fødevarer. Definitionen er udarbejdet af Plantebaseret Videnscenter (Dansk Vegetarisk Forening og Økologisk Landsforening). I NorthSide regi betyder det, at retterne ikke indeholder kød eller fisk, og at en ret max må have 15% ost, æg og mayonnaise. Tiltaget gælder for alle både front- og backstage og det er medvirkende til, at vi formindsker vores Co2-aftryk markant.
Det er et overordnet mål at kontrollere indkøb til NorthSide i så høj grad som muligt og at etablere gode leverandøraftaler, som kan imødekomme vores ambitioner for bæredygtighed. På denne måde sørger vi for at undgå madspild, at prioritere økologiske og lokale fødevarer, at vælge produkter som er miljømærket med Svanen eller Miljøblomsten og at finde miljøvenlige alternativer til emballage. Når vi vælger varer, ser vi samlet på produktions-, anvendelses- og renovationsfaserne.
Der er desuden etableret et efterhånden stærkt samarbejde med Fødevarebanken omkring videredistribution af overskudsmad til socialt udsatte i Aarhus.
The Green Way – Bæredygtig transport
Der er ingen bilparkering i forbindelse med NorthSide, så man må gå, cykle eller tage offentlig transport, hvis man vil til festival. Hvis man vil gå eller cykle, kan man tage Brabrandstien ud til festivalpladsen.
Vi vil også gerne sørge for, at publikummer, der kommer cyklende til NorthSide, har et sted at parkere cyklen. Derfor har vi siden 2012 haft stor fokus på vores cykelparkering. Gennem årene har vi derfor tilbudt flere forskellige muligheder i forbindelse med cykelparkeringen. Fx hjælp til at reparere og få shinet sin cykel op – eller bare få et almindelige cykeltjek. I 2018 ankom 93% til fods (47%), på cykel (38%) eller med bus (7%). Hele 96% af dem, der kom udenbys fra, ankom i tog (25%), med bus (13%) eller ved samkørsel i bil (58% – med gennemsnitligt 2,3 personer pr. bil).

Materialer
Vi bruger en masse træ til at bygge NorthSide op, både i boder og barer, og som en del af installationer og udsmykning på pladsen. Derfor iværksatte vi i 2013 en indsamling til Verdens Skove, hvor vi samlede ind til at genetablere regnskov på et område, der svarede til festivalpladsen. Resultatet blev, at vi – med hjælp fra gæster og samarbejdspartnere – indsamlede 68.000 kroner til Verdens Skoves regnskovsprojekt i Nicaragua. Donationen kunne bevare 31,6 hektar regnskov – hvilket svarer til ca. 31 fodboldbaner og langt mere end NorthSides areal.
De seneste år har vi samarbejdet med FSC Danmark om et fokus på bæredygtig emballage. Kravet er, at alle papir- og papmaterialer skal være FSC-certificerede, og derudover skal spiseemballagen kunne sorteres og nedbrydes sammen med vores Food & Paper-fraktion.
Alle plakater og flyers er trykt på stenpapir, som er et miljøvenligt alternativ til plastic-coated papir. Det er dertil enormt slidstærkt, og er derfor oplagt at bruge til udendørsplakater. I produktionen af stenpapir bruges den halve mængde energi sammenlignet med almindeligt papir, og desuden bruges der ikke en dråbe vand.
A Greener Festival Award
Non-profit organisationen A Greener Festival har siden 2006 arbejdet for at sætte fokus på festivalers arbejde med bæredygtighed og miljøpolitik, og gennem deres arbejde har de været med til at minimere madspild samt fremme sortering af affald på en lang række festivaler rundt omkring i verden. Repræsentanter fra A Greener Festival besøgte NorthSide i 2014 og 2016 for at gennemføre evalueringer af vores arbejde med bæredygtighed – hvilket førte til, at NorthSide som den første danske festival nogensinde modtog en A Greener Festival Award i efteråret 2014 og igen i 2016. I bedømmelsen blev der lagt vægt på NorthSides promovering af fællestransport, den ambitiøse affaldssortering samt at have leveret gode vilkår for cyklister og fodgængere via Brabrandstien og BikeSide.
NorthSide har i 2017 også vundet hovedprisen under årets DEMA for arbejdet med bæredygtighed.
I 2022 vandt vi flere priser for vores arbejde med den bæredygtige agenda:
Byens bedste bæredygtighed 2022
Klimafaklen (Martin Thim, Sustainability Manager på NS)
Årets økopris 2022 (Peter Skoven, Food og Beverage Director på NS)
LEAD THE WAY