Grænseoverskridende underholdning i Sideshow, genbrugsplastglas, heftige nattefester, donation til Eskelund, hold-kæft bolsjer og Gnags er blandt de mange succeshistorier i det 10. år med NorthSide, der nu er klar med Early Bird-billetter

Lørdag nat lukkede Suspekt 10. udgave af NorthSide med et brag, der afrundede tre fantastiske dage i Ådalen med musikalske højdepunkter fra New Order, Bon Iver, Tame Impala, Nas, L.O.C., The Minds of 99 og Gnags samt stribevis af nye og innovative projekter, der samlet set var en lang succeshistorie.

Da NorthSide 2019 torsdag eftermiddag åbnede dørene for de 35.000 gæster og frivillige, var der ikke kun musik på programmet. I vores jubilæumsår var der også fokus på at eliminere både engangsplast og kildevand på flaske fra pladsen, og begge projekter blev afviklet med stor succes.

Det samme blev 40 koncerter på festivalens tre scener, omkring 20 events i Kolonihaven, 25 forskellige pop-ups events på vejen mod og inde på selve festivalpladsen og ikke mindst et hav af forskellige bizarre, sjove, provokerende og farverige performances i Sideshow. Stemningen var høj i Ådalen hele vejen igennem, også da vejret viste sig fra sin mindre pæne side lørdag, og der var tydelig glæde, når navne som Major Lazer, Mark Ronson, Suspekt og Bikstok satte fokus på de første fire bogstaver i ordet ”festival”.

Mere end 90.000 genbrugsplastglas blev på åbningsdagen fyldt med øl, drukket og returneret, som en del af NorthSides initiativ for at udskifte ølkrus af engangsplast med ølglas af bedre kvalitet, der kan vaskes og sendes tilbage på pladsen til nye serveringer. Der var en returrate på glassene på over 95 % den første dag, og den 14 meter lange vaskemaskine (kærligt omdøbt ”vaskebæstet”) kørte fra morgen til aften cirka 9.000 glas igennem i timen. Vaskebæstet kan nu sendes på rundtur i festival-Danmark som en vaskeægte succeshistorie, der som en del af NorthSides bæredygtighedsstrategi naturligvis vender tilbage til Ådalen til næste sommer.

Samme bæredygtighedsstrategi betød, at det for første gang ikke var muligt at købe kildevand på flaske på NorthSide. I stedet blev alle inviteret til at medbringe deres egen drikkedunk, der gratis kunne fyldes op på festivalens mange vandposter. Politikken gjaldt for alle på festivalen, og det inkluderede også de mange musikere. De benyttede sig i år i stedet af genopfyldelige plastflasker, hvilket publikum kunne se til koncerter med alle fra Khalid til New Order. Det nye tiltag blev også hyldet fra scenen af Justin Vernon fra Bon Iver, der var begejstret over, at NorthSide har elimineret plastikflasker fra festivalen.

Der var i år også ekstra meget fokus på at være til stede til koncerterne og vise hensyn, og i samarbejde med HiFi Klubben havde NorthSide derfor lanceret en ”Just Listen”-kampagne med et medfølgende hold-kæft-bolsje. Kampagnen blev mødt med stor positivitet fra gæsterne og massiv mediebevågenhed, og var dermed succesrig i indsatsen for at italesætte et generelt problem til danske festivaler.

Fredag på NorthSide bød både på herligt solskin og en herlig overraskelse leveret af Fru Karin Salling og Jens Bjerg Sørensen fra Salling Fondene, der inden koncerten med Gnags kunne overrække en check på 11 millioner kroner til de to rådmænd Bünyamin Simsek og Rabih Azad-Ahmad. Pengene skal gå til finansieringen af Eskelund, der udover at blive både en folkepark og et koncertsted også bliver permanent hjem for NorthSide fra 2021. Donationen er en vigtig brik i udviklingen af et fantastisk nyt grønt område i Aarhus og blev modtaget med stor taknemmelig af både Aarhus Kommune og NorthSide.

Efter den gavmilde donation gik byens gladeste beatorkester på scenen og skabte en folkefest af en karakter, man ikke oplever hver dag. Gnags samlede hele NorthSide i fællessang på ”Danmark”, ”Slingrer ned ad Vestergade” og ”Lav sol over Aarhus” og gav på den måde festivalen den dejligste eftermiddag i 100 år.

Stjernerne regnede efterfølgende ned over Peter A.G. og resten af bandet fra begejstrede anmeldere, der også var enige om, at navne som New Order, Tame Impala, Foals, Michael Kiwanuka og Idles havde leveret fremragende koncerter under NorthSide 2019. Blandt publikum var der også ros til filmkoncerten med Jonah Blacksmith, der havde givet en klump i halsen hos de fleste af de mange tusinde tilstedeværende, Oh Land, der erstattede First Aid Kit og inkluderede svenskernes hit ”Fireworks” i sin koncert, og naturligvis Bon Iver. Den amerikanske sangskriver har været det mest ønskede navn i festivalens levetid, og lørdag nat leverede han en exceptionel koncert, der samlede hele pladsen til et både visuelt og musikalsk udfordrende show, der samtidig inkluderede hits som ”Skinny Love” og ”Creature Fear”.

Vi er helt usandsynligt godt tilfredse med den måde, NorthSide 2019 er blevet afviklet på. Der har været fremragende koncerter afviklet på en flot og festlig plads, og det har været skønt at se opbakningen til initiativer som Sideshow, Kolonihaven og de mange skøre og skæve pop-up events, man har kunnet opleve på pladsen. Det har været vores oplevelse, at vores gæster har haft tre fantastiske dage, og der skal herfra lyde en kæmpe ros til alle dem, der har været med til at sikre, at vores nye ølglassystem og festivalen i al almindelig har været en forrygende succes.

Næste år er sidste år for NorthSide i Ådalen, og det fejres med en fordelagtig billetpris til festivalens trofaste gæster. Fra søndag 9. juni kl. 10.00 indtil 25. juni vil der være mulighed for at købe Early Bird billetter til NorthSide 2020, der afvikles i dagene 4.-6. juni 2020. Der sættes et begrænset antal i salg til en pris på 1.495,- og billetterne kan købes via NorthSide.dk.

Foto: Morten Rygaard