Klimafaklen går til…
Vores bæredygtighedsansvarlige Martin Thim modtog i juni måned Aarhus Kommunes Klimafakkel. Men hvad betyder det egentligt?
Klimafaklen er en stafet imellem grønne aktører i Aarhus. Stafetten sendes mellem Aarhusianere, der har et stærkt engagement, og som inspirerer medborgere til at tage del i den grønne omstilling.
Med faklen kommer et ansvar for at etablere et nyt grønt fællesskab, som skal skabe ringe i vandet og lede til klimahandling, lyder det fra Aarhus Kommune. Martin er den femte modtager, og faklen er tidligere gået til Per Smedegaard, Rikke Ullersted, Bo Boddum og Steffen Max Høeg. Du kan læse mere om klimafaklen her.
Vi fangede Martin til et kort interview om stafetten – læs med her…
Hvad er din rolle hos NorthSide?
“Jeg er bæredygtighedsansvarlig. Det vil sige, at jeg står for at sætte retningen og strategien for vores bæredygtighedstiltag men også med at samle trådene – vi arbejder jo inden for forskellige områder såsom energi, transport, mad og drikke. Alle disse forskellige områder udstikker jeg en retning for og sørger for, at vi opnår de mål, vi gerne vil.
Derudover har jeg også kasketten på som partner manager. Det vil sige, at jeg arbejder med vores kommercielle partnerskaber. De går ofte hånd i hånd med vores bæredygtighedstiltag, da vi har brug for nogle stærke partnere for at kunne nå i mål med f.eks. energi, transport eller vores plantebaserede madprogram.”
Hvorfor synes du, det er vigtigt at gå op i klimaet?
“Fordi jeg mener, at den måde vi mennesker lever på, ikke er i overensstemmelse med den måde jorden og jordens ressourcer er sat sammen på. Vi bliver nødt til at ændre den måde, vi lever på. Vi må stoppe med at bruge fossile brændstoffer, samt udnytte jordens ressourcer, som vi gør i dag. Vi kan som kulturorganisation og festivaler være med til at ændre nogle af de vaner og afprøve nogle nye ting. Det synes jeg er sindssygt spændende.”
Hvad er klimafaklen?
“Klimafaklen er først og fremmest en anerkendelse af noget arbejde, man har gjort i mange år – i hvert fald for mit vedkommende. Det er jeg er super stolt af og meget glad for. Derudover er klimafaklen noget, der går videre – det er en anerkendelse af forskellige mennesker i Aarhus, der arbejder inden for bæredygtighed. Jeg glæder mig til at skulle række den videre, når jeg selv er færdig med den.”
Hvad mener du gør NorthSide til en speciel festival, og hvilke tiltag er du mest stolt af?
“NorthSide er en meget speciel festival for mig, fordi vi har arbejdet med bæredygtige tiltag og projekter i rigtig mange år – faktisk nærmest siden den spæde start. Vi er en festival, der tør at gå forrest og prøve nogle ting af – og som også tager nogle slag for det. Men jeg synes, at det mod er super vigtigt.
En af de ting, jeg er rigtig stolt af, er at NorthSide i 2022 blev plantebaseret. Vi ændrede virkelig noget, ikke bare for festivalen og vores egne gæster – vi satte en dialog i gang i hele landet. Det synes jeg er stærkt og viser præcis, hvad kultur kan. Jeg er også ret stolt af, at vi som den første store festival herhjemme lykkedes med at køre på grøn strøm i år – hvilket vi gjorde med en kombination af elnettet og batterier. Det synes jeg også er et stort skridt, selvom det gik mere under radaren end den plantebaserede mad.”
Hvem skal have stafetten efter dig?
“Jeg bliver nødt til at holde det hemmeligt lidt endnu. Men om et par uger skal den gives videre, og så kommer der navn på.”
Ud over sit store arbejde med NorthSide er Martin desuden involveret i virksomheder som Kulbroen og Moonn, samt forbedringen af byudviklingen i Aarhus.
Martin udgiver også snart en bog, der hedder The World Coup, der ifølge ham selv er “et provokerende og skræmmende wakeup-call til dem, der stadig ’sover’”.